Potencial kanabinoidov pri pandemiji COVID-19

Referenčna številka

P3-0036

Financiranje, program, razpis

ARRS povečanje financiranja raziskovalnih programov v zvezi s pandemijo COVID-19

Sodelujoče organizacije

 

Koordinacija

Jan Rožanc (vodja projekta), Uroš Maver (vodja raziskovalne skupine) 

Trajanje

1.4.2020 – 31.3.2022 

Nazaj na seznam

Kratek opis projekta

Koronavirusna bolezen-2019 (COVID -19), ki jo povzroča koronavirus hudega akutnega respiratornega sindroma-2 (SARS-CoV2), potencialno smrtna bolezen, je povzročila krizo javnega zdravstva po vsem svetu. Okužba je v večini primerov blaga, vendar lahko pri starejših bolnikih ter tistih z boleznimi srca in dihal napreduje v pljučnico z vročino, sindrom akutne dihalne stiske, odpoved več organov in smrt. 

 Obsežne raziskave v zadnjem letu so privedle do spoznanja, da virus primarno napada epitelij dihalnih poti, pri čemer kot vstopne točke za vstop v celice uporablja receptorje ACE2 in TMPRSS2. Vsaka okužba z virusom SARS-CoV2 je tesno povezana s prekomernim vnetjem, pri čemer imajo posebno vlogo monociti/makrofagi in T celice. To se kaže kot nenormalno sproščanje provnetnih citokinov, kar vodi v poškodbo pljuč in odpoved več organov. 

 Za zmanjšanje umrljivosti zaradi vseh vzrokov je zato pomembno opredeliti nove terapevtske možnosti, ki imajo ugoden varnostni profil, večnamensko delovanje, lahko sinergično omilijo citokinsko nevihto in morajo biti imunomodulatorne, ne pa imunosupresivne. V znanstveni skupnosti so se pojavili prepričljivi dokazi za uporabo konoplje kot potencialne strategije zdravljenja zapletov, povezanih s COVID -19; vendar so potrebne nadaljnje mehanistične raziskave, da bi zagotovili dodatne dokaze za njeno uporabo v takih primerih.

Diagram cilja študije

Zato je naš cilj identificirati specifične molekule v rastlini, ki lahko zavirajo imunski odziv proti koronavirusu COVID -19 – ki povzroča vnetje in hudo bolezen -, da bi zmanjšali odziv imunskega sistema, ne da bi ga preveč zavirali, in tako zagotovili boljše dopolnilno zdravljenje steroidom, ki popolnoma zavirajo imunski sistem. Poleg tega želimo ugotoviti, s katerimi kanabinoidi in/ali terpeni lahko spremenimo izražanje genov in proteinov ACE2 in TMPRSS2, kar odpira novo pot za razvoj preventivnih strategij za COVID19. 

  Posebni cilji projekta vključujejo razvoj funkcionalnega modela pljučnega vnetja in vitro z uporabo vmesnika zrak-tekočina (ALI) primarnih epitelijskih celic dihalnih poti v ko-kulturi z imunskimi celicami ter uporabo virusu podobnih delcev (VLP) SARS-CoV-2 za stimulacijo celic in preučevanje njihovega odziva na izvlečke konoplje in kanabinoide, da bi razvili nove terapevtske strategije za okužbe s COVID -19. 

Skip to content