Fostering European cellular Agriculture for Sustainable Transition Solutions (FEASTS)

Financiranje

FEASTS je financiran preko EU HORIZON CL6-2023-FARM2FORK-01 projekta, sporazumna številka 101136749.

Partnerske organizacije

IST-ID, New Harvest, INL,  brunocell, Frunhofer, Waningen University and Research, Nord University, S2AQUA, Techniche Universität Munchen, Acib, Vital meat, Cultimate, Gourmey, Eura, Ecoinnovazione, RespectFarms, Aarhus University, CSCP, Universita di Bolognia, Lund University, Universidad del Pais Vasco, Innovethic, Safe Food Advocacy Europe, Agricoltura Cellulare Italia, Cellular Agriculture Greece, CellAgri Portugal, CellAg Deutschland, Institut Proteus, EIT Food, Shakeup Factory, Rugenwalder Muhle, The National Centre for Food Technology and Safety, NaTurtle, Japan Association for Cellular Agriculture

Odgovorna oseba na IBV

Boštjan Vihar

Trajanje

2023 – 2026 

Nazaj na seznam

Kratek opis projekta

Trenutni sistem proizvodnje hrane se čedalje bolj kaže kot pomanjkljivo zadosten in trajnosten glede na napovedano rast porabe mesa ter nevarnosti, ki jih današnje intenzivno živinorejsko kmetijstvo predstavlja tudi za zdravje in okolje. V letu 2020 si približno 8,6% prebivalstva EU ni moglo privoščiti zadostnih količin beljakovin iz mesa ali nadomestkov rastlinskega izvora. Do konca leta 2022 je stopnja inflacije hrane dosegla 18,2 %, kar nakazuje na trend negotovosti preskrbe s hrano. Trenutni model proizvodnje hrane je leta 2020 globalno prispeval 17% emisij toplogrednih plinov, prav tako vzreja živali marsikje še poteka v natrpanih in nezdravih razmerah, dodaten problem pa predstavlja tudi prekomerna uporaba antibiotikov. Omejitve trenutnega sistema proizvodnje hrane zahtevajo dodaten premislek in reorganizacijo, pri čemer tehnologije kultiviranega mesa in morskih sadežev lahko bistveno prispevajo k varnejšemu, trajnostnemu in etično odgovornemu sistemu proizvodnje hrane.

Osnovni namen projekta FEASTS je ustvarjanje celostne baze znanja o tehničnih, okoljskih, ekonomskih in socialnih ter etičnih vidikih kultiviranega mesa in morskih sadežev. V sklopu tega bodo konzorcijski partnerji raziskovali različne metode proizvodnje, vrste izdelkov, dobavne in vrednostne verige ter poslovne modele, za dosego trajnostnih in stroškovno ugodnih rešitev, ki bodo poleg tega tudi varne, hranljive, pravične in etično odgovorne. Rezultati projekta FEATS bodo poleg sistemskega pristopa razmišljanja o proizvodnji hrane tudi analize LCA (analiza življenjskega cikla), TEA (tehnološko-ekonomska ocena) in SLCA (ocena družbenega življenjskega cikla). Prav tako bo v sklopu projekta izvedeno dinamično modeliranje in integrirana analiza scenarijev, kar bo predstavljajo učinkovito podporno orodje pri sprejemanju odločitev na ravni EU. To bo zagotovilo etično odgovoren razvoj sektorja v EU, obenem pa izpolnilo cilje trajnosti, varnosti in zanesljive preskrbe s hrano v okviru pravičnega prehoda za vse deležnike prehranskega sistema.

Za dosego ciljev FEASTS združuje 36 partnerjev iz 17 držav, ter odbor zainteresiranih deležnikov (trenutno 47 predstavnikov, ki se še naprej nadgrajuje) iz celotnega življenjskega cikla proizvodov iz gojenega mesa in morskih sadežev.

Več informacij o projektu najdete na Exploring the Future of Cultured Meat and Seafood Technologies (feasts-innovation.eu) vabimo pa vas tudi, da se povežete na FEASTS LinkedIn strani.

Skip to content